Prohledat tento blog

neděle 7. července 2013

Kolik koupit látky a co s ní, než začnete šít?

V minulém článku jsme Vám poradili, kam zajít koupit látku na šití. Dnes si řekneme, kolik metrů si koupit, abyste zbytečně nevzali příliš, nebo naopak doma nezjistili, že Vám kousek chybí.
V první řadě záleží, na co látku potřebujete, ovšem o druhách tkanin a materiálů až zase jindy, neboť to je téma ne na jeden, ale na sérii článků. Pro začátek postačí, když budete vědět co chcete šít, a prodavačky Vás jistě nasměrují do příslušných regálů J

Nyní tedy přeskočíme naše rady a tipy, podle čeho vybrat kvalitní látku, a přesuneme se k okamžiku, kdy ji nesete prodavačce na ustřihnutí. V první řadě potřebujete znát její šíři. Látky se dělí na dvě šíře: jednoduchou (od 70 do 120 cm) a dvojitou (od 130 do 170 cm). V dnešní době má většina látek šíři dvojitou, některé úplety a pleteniny jsou dokonce širší. V obchodech můžete najít regály označené výslovně „látky jednoduché šíře“ (to aby jste nepočítali množství látky jako na dvojitou a nevzali jí příliš málo).

Poté co zjistíte šíři, je dobré zkontrolovat, zda na látce nejsou kazy. Může se jednat o vady tisku, flek, utrženou nitku, dírku nebo cokoli dalšího. Každopádně takové vady by měly být označeny, nejčastěji v roli u kraje nějakým štítkem nebo je o tom napsáno někde u role na papírku od prodavaček.


A teď už na samotnou metráž. Při výpočtu spotřeby by se mělo vzít v úvahu několik faktorů: složitost oděvu (na sukni můžete spotřebovat 60 cm, ale i 2m, pokud budete šít nějakou širokou), velikost postavy, srážlivost materiálu, ale i vzor látky (pokud například chcete, aby vám po sešití jednotlivých dílů navazoval).


Tabulka spotřeby látky (při koupi látky jednoduché šíře si čísla vynásobte dvěmi) s příkladem množství látky na postavu velikosti M:

Sukně úzká
1x délka + 15 cm (sukně po kolena cca 70 cm)
Sukně široká
2x délka + 10 cm (cca 150 cm)
Halenka s krátkým rukávem
1x délka halenky + přídavky cca 30 cm podle složitosti (cca 1 m)
Halenka s dlouhým rukávem
1x délka halenky + 1x délka rukávu (cca 130 cm)
Šaty
Sečtěte typ sukně a vrchní díl (+ rukávy) (v průměru od cca 1m do cca 3m u dlouhých šatů)
Sako
1x délka + délka rukávů + 1 m (cca 2m)


Touto tabulkou se můžete a nemusíte řídit, opravdu hodně záleží na typu oděvu, každopádně už jsem viděla i švadlenky, co si přinesly střih přímo do obchodu a zkusily si ho na látku položit a podle toho braly metráž. Takže i to může být jistý typ, rozhodně ale nezapomeňte, že jednotlivé díly by se měly pokládat na látku po osnově (rukávy, kalhoty i halenka vždy na délku), někdy záleží i na směru vlasu (např. manžestr).


Když si látku přinesete domu, je nutné jí před šitím připravit, podle toho jaký materiál jste koupili. V některých obchodech máte přímo na roli látky napsáno z čeho se skládá a pokud ne, je dobré se na to zeptat prodavaček.
  • Srážlivé látky (bavlna, len) – látku je dobré vyprat, popřípadě namočit do teplé vody s aviváží a nechat volně uschnout. Poté vyžehlit.
  • Méně srážlivé látky (vlna) – látku stačí napařit přes mokrý hadr
  • Umělé látky – stačí vyžehlit
  • Hedvábí – vyprat v ruce
  • Podšívka – namočit

Pro úplnost dodáváme ještě tabulku se symbolama, které můžete na látkách najít. Pak je důležité se řídit pokyny či doporučeními, jež jednotlivé symboly značí.



A teď už máte látku připravenou na šití!

Žádné komentáře:

Okomentovat