Prohledat tento blog

neděle 28. července 2013

Vybíráme látku (druhy látek)


Dnes se nabízí široký výběr látek nejrůznějších materiálů a barev. Při výběru na konkrétní model je třeba vzít v úvahu složení, strukturu (nebo "omak"), splývavost a v některých případech také velikost vzoru nebo příčnou roztažnost. S nastřiženou látku už nic moc nesvedeme, proto si vše dopředu dobře promyslete. Doporučujeme také dodržovat přípravu zakoupené látky (přípravu látky najdete v našem článku na blogu), aby se Vám po prvním vyprání Vašeho modelu nesrazil nebo třeba nezdeformoval.

Následující popisy látek Vám, doufáme, ujasní volbu při výběru na svůj model. Ale nic není přesně dané, stačí si uvědomit, jak se látka bude chovat po ušití: např., že vlněná látka není vhodná na letní modely, domácí kalhoty z úpletu se nám vytahají na velikost XXL, a v legínach z hedvábí se ani neposadíme.
Jinak se představivosti meze nekladou :-)


Určitě nejpoužívanější je Bavlna (bavlněné plátno), výběr je obrovský, od  100% biobavlny, "obyčejné" 100% bavlny po směsi s polyesterem, umělým hedvábím a podobně. Výborně přijímá barviva. Obvykle se stříhá po niti. Využití je velmi široké: oděvy (sukně, košile, halenky, letní kalhoty, šaty.....), domácí textil a kabelky, dětský textil (kojící polštáře, zavinovačky, hrací deky.....). Díky její pevnosti se s ní velmi dobře pracuje.


Bavlněný manšestr je tkanina s vlasem, který se prořeže a vytváří plastická žebra. Prodává se v různých hmotnostech od lehkého kordu, který je ideální na dětské oblečení, saka a kalhoty, po těžší manšestr se širokými žebry, který je i dostatečně teplý třeba na kabátky a jarní (podzimní) bundy.



Gingham. Za méně známým názvem se skrývá určitě dobře známá tkanina. Bývá buď čistě bavlněná, nebo ve směsi. Z předem obarvených přízí se tkají vzory kostek a pruhů. Dá se říci, že látka je ve venkovském, možná spíš chalupářském stylu, hodí se na domácí textil, jako jsou třeba ubrusy, závěsy nebo  kuchyňské chňapky :-). Pokud jde o jemněji tkaný gingham, vypadají z něj moc krásně i dámské šaty a halenky.



Bavlněný úplet je jednou z nejpoužívanějších látek. Obvykle bývá ve složení 98% bavlny a 2% elastanu. Je to velmi příjemný materiál, vzdušný a savý, a díky bavlněnému podílu dobře přijímá obarvování. Ušít si z něj můžeme například topy, trička, tílka, letní sukýnky, pyžama a spoustu dalších oděvů. Kvůli pružnosti se doporučuje šití na overlocku a coverlocku, ale z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že i na klasickém šicím stroji to s dávkou šikovnosti jde také. Nejdůležitější je látku při šití lehce natahovat, aby při nošení stehy nepopraskaly.



Elastan je vlákno s vysokou pružností, nepoužívá se samostatně, pouze ve směsi s jinými materiály. Zajišťuje pružnost.


Hedvábí je přírodní látka mimořádné krásy a lesku, jejíž vlastnosti ještě podtrhuje atlasová vazba. Se 100% hedvábím se skvěle pracuje. Zároveň se však vyrábějí podobné levnější látky ze syntetických vláken s nimiž už se moc dobře nemanipuluje a při žehlení se taví. Pravé hedvábí je ideálním materiálem na halenky, svatební nebo společenské šaty.



Kašmír je luxusní látka vyráběná z jemné podsady kašmírských koz a z ovčí vlny. Měkký a jemný kašmír se používá na svetrech a dalších pletených oděvech.



Satén je lesklá tkanina z hedvábí, bavlny nebo syntetických vláken, prodává se také v různé hmotnosti, moc hezky z něj vypadají svatební a společenské šaty, ale i sukýnka třeba na noční tah městem. Z jemného saténu se dělá i ložní povlečení.



Brokát je označení pro těžkou, bohatě vzorovanou tkaninu, obvykle se třpytivými nitěmi. Tká se v atlasové vazbě, s žakárovým ústrojím z přírodního nebo viskózového hedvábí. Zpravidla se přitkávají nitě s nerezavějícím kovem, například lurex. Brokát se používá na honosnější svrchní oděvy a nebo na domácí textil, potahování či na luxusní tapety.



Fleece je měkká tkanina s vysokým vlasem, je zcela syntetická. Její výhodou je, že Vás zahřeje. Můžeme si z ní ušít deku, čepici nebo mikinu a slyšely jsme i o fleecovém povlečení :-)



Šifon je ultralehká průsvitná látka, obvykle hedvábná. Levnější varianty se vyrábějí z polyesteru. Jemně splývá, a kvůli jeho jemnosti se s ním obtížně pracuje. Nejčastěji se z něho šijí společenské šaty.



Tyl je jemná síťovina, často z nylonu. Nabídka je opravdu široká, od jemných až po ty hodně "tuhé" nebo chcete-li tvrdé na omak. Barevnou škálu doplňují i tyly se sametovými puntíky. Nejvíc se používá na spodničky, ale v poslední době se hodně nosí i tylové sukýnky. (návod na ni na našem blogu) 



Tak to by bylo pro začátek všechno, pokud by Vás zajímala nějaká konkrétní látka s kterou si nevíte rady, napište nám do komentáře. Rádi se pokusíme zodpovědět cokoliv :-)

Určitě ještě časem přibudou další informace o druzích textilií, ale je jich tolik, že se nám do jednoho článku nevešly :-)







1 komentář:

  1. prosím potřebovala bych poradit jaká látka dostupná se hodí na šití kostýmů pro super hrdiny děkuji za odpovět

    OdpovědětVymazat