Prohledat tento blog

pondělí 24. června 2013

Návod na tylovou sukni

Milé švadlenky :-)
Jsme moc rády, že Vás naše stránky zaujaly a naše příspěvky Vás zajímají.

Dnes jsme si pro Vás připravili návod na ušití tylové sukýnky.

Než začnete: potřebujete pružnou látku, úplet nebo třeba lycru, hlavně aby byl materiál elastický a tělo obepínal. Dále tyl, nabídka je opravdu velmi široká, stejně jako u pružného materiálu. U tylu je také na výběr spoustu druhů tvrdosti ( hrubosti ) - doporučujeme jemnější.
Spotřeba materiálu se bude odvíjet od toho, jak dlouhou sukni si chcete udělat, ale velkou výhodou je, že délku si u této sukně můžete upravovat i po ušití.
Předpokládáme, že k šití už máte základní pomůcky, o jakých píšeme v našem předchozím článku na blogu.
Pokud máte průhlednější (jemnější) tyl, a vadila by Vám průhlednost, vyzkoušejte si čtyři nařasené vrstvy tylu, a případně si tu část z pružného materiálu udělejte delší, jako minisukni, a tyly našívejte výš.
Samozřejmě si můžete udělat sukni delší, širší nebo více vrstvou, našít si na tyl můžete i různé flitry, korálky, perličky, nebo hot-fix kamínky.
Myslete na to, že čím víc se barvy nitě budou přibližovat barvě vybrané látky, tím méně budou vidět, a o to jde.

Dané míry které budeme dále používat se týkají přímo té naší fialkové sukýnky, Vy si je můžete upravovat podle svého přání.
Potřebujeme: 0,5 m fialkové lycry šíře 1,4 m         
                    5 m fialového tylu šíře   2 m            
                    2 x  fialové nitě         
                                                                           (Šily jsme velikost 38 - M  )


Látku si rozložte rubem na podlahu lícem k sobě tak abyste ohraničené strany látky měly po stranách, tedy aby nitě látky (jemné proužky) byly kolmo k Vám.
1 cm od pravého dolního rohu směrem k pravému, naměřte 90cm a označte křídou.
Z tohoto označeného bodu kolmo nahoru naměřte 38 cm, to samé kolmo nahoru označte i 1 cm od pravého dolního rohu. Potom všechny tyto body spojte křídou, vznikne tak obdélník 90 x 38 cm.
Obdélník vystřihněte, vždy 1 cm vedle nakreslené čáry, kvůli švovým přídavkům. Potom jej přeložte, přesně na sebe složte, rubem k sobě a sešpendlete, aby látka nemohla klouzat.

Naměřte si od pravého horního rohu 3 cm od kraje a označte křídou. V pravém dolním rohu označte 1 cm od kraje a obloukem spojte křídou s označením v pravém horním rohu, jde o náznak zaoblení boků.
 Potom odstřihněte 1 cm od tahu křídou. Pravou stranu přeložte na levou a obstřihněte narýsovaný oblouk.


Rozložte a rubem k sobě přiložte pravou a levou stranu a sešpendlete. Začneme se šitím :-)
Sešívejte klasickým stehem, ale zvolte vetší steh. Na začátku nedělejte zpětné šití, naopak si nechejte delší horní a spodní niť než začnete šít. Na konci sešití zpětné šití udělejte, tím jak je látka elastická vzniklo trošku nařasení, proto na začátku ta volná niť, pohrajte si s látkou tak, aby byla hezky rovná a zbytek volné nitě ze začátku zapošijte ručně.
 Teď látku přehněte rubem dospod, už se Vám začal rýsovat základ sukýnky. Přiložený spodek sešpendlete a sešijte obrubovacím, lemovacím, stehem. To kvůli zachování pružnosti, klasický steh by se Vám mohl při oblékání časem potrhat.
Z tylu si nastříhejte 4 pruhy, všechny 5 m dlouhé. První bude široký 45 cm, druhý 40 cm, třetí 35 cm a poslední 30 cm.

Začneme s nejširším pruhem. Strany sešijeme obrubovacím stehem, zúženým na poloviční šířku.
 Na horním kraji začněte nabírat jehlou s dostatečným množstvím stehovky tak, abyste pruh nabrali do obvodu cca 90 cm.
Vezměte ušitý pás lycry a přes něj navlékněte nařasený, sešitý pruh tylu tak, aby okraj pásu a kraj tylového pruhu, kde je nařasený stehovkou byly zároveň. Tyl přišpendlete po obvodu lycrového pásu tak, aby nabrání bylo všude stejné. Dbejte na to, aby sešití pruhu korespondovalo se švem na lycrovém pásu, aby byly švy stejně a aby bylo při této činnosti sešití tylu směrem k Vám, aby po překlopení bylo sešití vespod.
Až budete mít tyl k pásu našpendlený, přistehujte stehovkou, bude se Vám tak pruh lépe přišívat.
Začněte šít u zadního švu, na stroji leží lycra a nařasený tyl máte přímo pod patkou stroje.
 Sešívejte obrubovacím stehem v jeho klasické šíři (zhruba 5 mm). Tím, že první našíváte nejspodnější kolo sukně sice začínáte "od konce", a při dalších kolech se Vám bude nepatrně motat pod strojem již přišitý tyl, ale našitím prvních tří pruhů dostanete již dobrý grif a při našití posledního už Vám to půjde dobře, a právě na tom od pasu prvním pruhu záleží nejvíc, jak je přišitý.
Takže teď následuje pruh široký 40 cm, už znáte samy, sešijte obrubovacím stehem na poloviční šířku, nařaste stehovkou na obvod cca 90 cm, a zase navlékněte na lycrový pás nastehovaným tylem k spodnímu kraji pásu, sešitým švem tylu k sobě. Přišpendlete zhruba 1 cm od již našitého pruhu tylu. Po přišpendlení sestehujte stehovkou a sešijte od švu pásu lemovacím stehem.
Ten první přišitý pruh tylu si pod patkou prostrčte do středu stroje, jinak se k dalšímu našívání pruhu nedostanete.
Následovat bude tylový pruh 35cm a postup bude stejný jako u předchozího.
                   (Takto vypadá rubová část sukně po našití tylových pruhů.)
Poslední je 30 centimetrový, postup bude opět stejný, ale dejte si na něm záležet ze všech nejvíc, jeho rovnost bude vidět na lycrovém pásu hned jako první :-)
Tak a teď už máte hotovo, sukýnku si vyzkoušejte, a případně upravte délku.

Pokud se i vy rozhodnete ušít tylovou sukýnku, určitě nám pošlete fotky nebo dejte vědět do komentářů, pokud už takovou máte, popřípadě kam jí nosíte! Děkujeme!

6 komentářů:

  1. Dobrý den,
    děkuji za návod, tento styl hledám v češtině už dlouhou dobu! Sice mu zatím úplně moc nerozumím (prolétla jsem to hodně rychle), ale věřím, že až přijde na věc, že to pude.
    Jenom škoda, že nám už končí léto...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    mohla bych poprosit o radu? Ráda bych si ušila dlouhou tyovou sukni viz. obrázek: http://www.debonaire.cz/image/cache/data/sukne/ST36/sv-bl-w-500x500.jpg
    Chtěla bych mít k tomu korzet a nevím si rady kde začít řasit, aby to vyšlo těsně pod korzet a kolik tylu si mám na takovou dlouhou a bohatou sukni koupit. Nejdřív jsem myslela 10m metrů, ale vy jste použili polovinu a najednou mi to připadá málo.

    Děkuji moc za odpověď. Máte moc krásné stránky. Aneta

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, děkuji mnohokrát za rady! Moc pomohly....

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, moc děkuji za tenhle návod, hledala jsem všude a nemohla nic najít:o) moc bych Vás chtěla poprossit o radu k dětské variantě této sukně. Mám 5ti eltou dcerku, poradila byste kolik tylu koupit? A také, jak je to s praním:o)?

    OdpovědětVymazat
  5. A ještě jednu radu prosím Vás, jaký tyl mám na takovou sukénku koupit? NAšla jsem různé gramáže 10, 12 či 18g/m2. V čem je rozdíl ve výsledném vzhledu sukénky? Moc děkuji za odpověď. Veronika

    OdpovědětVymazat